1 октомври 2015 г. Balfour HH Jr., Dunmire S, Hogquist KA

Жените също могат да получат Papa тест, наричан още Papa test, за да проверят за ракови или предракови промени в цервикалните клетки.

Мит 5: Налични са възможности за лечение на HPV

Факт Въпреки че здравните специалисти могат да лекуват предракови лезии, рак и генитални брадавици, причинени от HPV инфекции, няма налично лечение за самия вирус.

СВЪРЗАНИ: HPV Брадавици: Неразбраната ППБ

Мит 6: Хората с HPV винаги имат симптоми

Факт Повечето хора, които имат HPV, не развиват никакви симптоми. Въпреки че има много потенциални здравословни проблеми, свързани с HPV, включително генитални брадавици и рак на шийката на матката, повечето хора не развиват здравословни проблеми от HPV инфекция. CDC съобщава, че в 90 процента от случаите на HPV имунната система на човек се бори с инфекцията в рамките на две години.

Мит 7: Взех ваксина срещу HPV, така че не е нужно да получавам Papa тестове

Факт Дори да получите ваксина срещу HPV, все пак трябва да си правите редовни мазки за изследване на рака на шийката на матката. Това е така, защото ваксините срещу HPV не предпазват от всички видове HPV, които могат да причинят рак. Една жена може също да е била заразена с щам на HPV, причиняващ рак, преди да получи ваксината, в този случай това няма да я предпази от този конкретен щам.

HPV ваксината, използвана понастоящем в САЩ, Gardasil 9, предпазва от HPV типове 6 и 11, които могат да причинят генитални брадавици, както и срещу типове 16 и 18 и пет други типа, които могат да причинят рак: 31, 33, 45, 52 и 58.

Две по-ранни HPV ваксини-Gardasil и Cervarix-предпазват само от два високорискови HPV щама (типове 16 и 18), които причиняват рак.

Абонирайте се за нашия бюлетин за сексуално здраве!

Най -новото в HPV

HPV: Вирусна връзка към рака

Ракът на шийката на матката, вагината, ануса и устната кухина е свързан с човешкия папиломен вирус или HPV.

От Tammy Worth 6 март 2019 г.

8 основни факта за ваксината срещу HPV

Ето какво трябва да знаете, ако обмисляте децата си да бъдат ваксинирани срещу HPV.

От Реджина Бойл Уилър, 6 март 2019 г.

Брадавици на HPV: Неразбраната ППБ

До 21 февруари 2019 г.

HPV инфекцията води до повишена честота на рак на гласните струни при млади хора

Ракът на гласните струни, свързан с HPV, може да бъде по-агресивен от другите форми на заболяването.

От Шари Роан, 13 февруари 2019 г.

8 начина за предотвратяване или откриване на HPV рано

Някои щамове на HPV могат да причинят рак, а други могат да причинят генитални брадавици. Можете да намалите риска и от двете, като следвате тези стъпки.

От Beth W. Orenstein 17 декември 2018 г.

Трябва ли ваксината срещу HPV да е задължителна?

Републиканският кандидат за президент Рик Пери е в центъра на национален дебат за противоречивата ваксина срещу HPV. Ти на коя страна си?

От Алисън Такеда, 13 септември 2011 г.

Разбиране на HPV и как може да се лекува

От д -р Martee L Hensley 5 ноември 2007 г.

FDA одобрява Cabenuva, първата дългодействаща инжекция за ХИВ

Едномесечните снимки предлагат алтернатива на ежедневните хапчета за управление на вируса на човешкия имунодефицит тип 1.

От Дон Рауф, 3 февруари 2021 г.

Дългодействащи инжекционни 9 пъти по-ефективни от ежедневните хапчета за предотвратяване на ХИВ при жените

Новият изстрел може да промени играта в превенцията на ХИВ при жените по целия свят.

От Беки Ъпъм, 18 ноември 2020 г.

Как да говорите с Вашия лекар за предотвратяване на ХИВ

Вашият лекар трябва да се чувства удобно да обсъжда вашето сексуално здраве, включително методи за намаляване на риска от заразяване с ХИВ.

От Куин Филипс, 30 юни 2020 г. “

Моно симптомите обикновено продължават между две и четири седмици, но може да отнеме още месец или два след това, докато се върнете към нормалните енергийни нива. iStock

Мононуклеозата, наричана още „моно“ или „болестта на целувката“, е заразна вирусна инфекция, която може да ви накара да се почувствате напълно унищожени – сякаш се борите с най -тежката настинка или грип, които някога сте имали. Инфекциозната мононуклеоза се причинява преди всичко от вируса на Epstein-Barr (EBV), но други инфекции, като цитомегаловирус или токсоплазмоза, също могат да причинят заболяването, според статия за преглед, публикувана в статия от декември 2015 г. в Current Topics in Microbiology and Immunology . (1)

EBV, основният двигател на моно, е изключително често срещан – дотолкова, че да не сте заразени с EBV е много по -рядко, отколкото да се заразите от него в даден момент. „До 90 до 95 процента от възрастните са заразени с EBV“, казва Ерик Йохансен, доктор по медицина, доцент по инфекциозни заболявания в Училището по медицина и обществено здраве на Университета на Уисконсин в Медисън, който е специализиран в EBV. (1)

Всеки може да получи моно на всяка възраст-дори малки деца-но той е най-разпространен при тийнейджъри и младежи в колежа и е по-тежък с напредването на възрастта, според друга статия за преглед, публикувана през февруари 2015 г. в списание Clinical Транслационна имунология. (2,3,4) До 25 % от тийнейджърите и младите възрастни, които се заразяват с EBV, развиват инфекциозна мононуклеоза, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията. (3,5)

Когато някой стане моно, това може да бъде изтощително. Добрата новина е, че повечето хора се възстановяват напълно след почивка след около две до четири седмици без дългосрочни усложнения, въпреки че някои хора може да се чувстват уморени и да не могат да възобновят напълно нормалните си дейности за още няколко седмици. (1,2,3,6)

Моно симптомите обикновено са подобни на тези при настинки и грип – но те могат идеалика в аптеките да бъдат по -лоши и да продължат по -дълго

Моно има тенденция да предизвиква същите симптоми като настинка или грип, но те се задържат по -дълго и могат да бъдат по -тежки.

Как да разберете дали имате моно? Ето някои общи признаци: (1,2,3)

Възпалено гърло Силна умора Треска Болки в тялото Подути лимфни възли в областта на шията и подмишниците Увеличен далак или черен дроб Главоболие Загуба на апетит Обрив

Симптомите обикновено се появяват от четири до шест седмици след като някой се зарази с EBV. Лекарите не са сигурни защо, но симптомите са по -малко тежки при по -малките деца. За разлика от тийнейджърите и възрастните, които обикновено се чувстват много зле и са свалени от краката си от моно, по -малките деца могат да получат само лека температура или да се чувстват уморени – или може да нямат никакви симптоми.

„При деца на три, четири или пет години това може да бъде много доброкачествено“, казва Октавио Рамило, д -р, ръководител на инфекциозното заболяване в Националната детска болница в Колумб, Охайо. (1,7)

„Все още не разбираме как имунната система се променя в живота“, казва д -р Рамило.

Тези симптоми налагат пътуване или обаждане до лекаря

Струва си да се отбележи, че понякога моно симптомите могат да бъдат толкова леки, че да бъдат сбъркани с обикновена настинка или грип и да изчезнат сами, без допълнителна медицинска помощ или действителна диагноза, казва д -р Йохансен (както може да е случаят при младите деца). Но други случаи на моно-особено тези при хора с отслабена имунна система-могат потенциално да бъдат животозастрашаващи.

СВЪРЗАНИ: Всичко, което трябва да знаете за настинката и грипа

Ако изпитвате някой от гореспоменатите моно симптоми и те продължават повече от няколко дни, особено ако някои са тежки или не показват признаци на подобрение, добра идея е да посетите Вашия лекар, който може да Ви тества за моно и изключване на други заболявания. (8)

Независимо дали сте били диагностицирани с моно или не, това са симптомите, които изискват незабавно обаждане до Вашия лекар или незабавно търсене на спешна помощ:

Внезапни и остри болки в горната лява част на корема – това може да е индикация, че далакът ви може да се спука и трябва незабавно да потърсите медицинска помощ. Тази опасност е ключова причина, поради която лекарите призовават всеки с моно да избягва всякакви спортове или дейности, които изискват физически контакт или напрежение. Затруднено дишане или преглъщане (причинено от увеличени сливици) Намалено отделяне на урина (признак на дехидратация) Симптоми на моно, които се влошават или не изчезват след две до четири седмици (4,9)

Как да различим Mono срещу студено или стрептококово гърло

Мононуклеозата често се бърка с други заболявания, като стрептокок в гърлото, хронична умора или друга инфекция, тъй като симптомите могат да се припокриват, казва Рамило.

СВЪРЗАНИ: Всичко за симптомите на стрептокок в гърлото и как да се диагностицира

Но има издайнически знаци, които сочат към моно. Например, ако някой все още има възпалено гърло, треска и обрив до седмия ден, това вероятно е знак, че има моно, а не настинка или стрептокок, казва Рамило.

„За лекарите най -често срещаният индикатор за моно е умората“, казва д -р Ханк Балфур, професор по лабораторна медицина и патология, както и по педиатрия, в Медицинското училище на Университета в Минесота в Минеаполис.

Друг индикатор, че инфекцията може да бъде моно срещу настинка или грип, е когато се появят симптомите. Хората са склонни да се разболеят от настинка или грип през по -хладните месеци, казва д -р Балфур. Но хората получават моно през цялата година, добавя той.

СВЪРЗАНИ: Най -доброто ръководство за зимно уелнес

Друго условие, което често се бърка с моно, е синдромът на хроничната умора (CFS). И двете състояния споделят симптоми като силна умора, мускулни болки и болки в гърлото. Но една от най -очевидните отличителни черти е, че симптомите на моно не се повтарят за повечето хора, докато симптомите на CFS са, както показва името, хронични. Моно симптомите продължават по -дълго от настинка или грип, но обикновено не са хронични, казва Рамило.

И докато моно не причинява CFS, някои изследвания показват, че инфекциозната мононуклеоза увеличава риска от развитие на CFS при възрастни и юноши, казва Йохансен. (10)

Кога трябва да посетите лекар при настинка?

Обикновената настинка обикновено изчезва в рамките на седмица или две, но понякога може да доведе до други здравословни усложнения.

Чл

Колко дълго някой заразен след първите симптоми на моно?

Засега няма ваксина за предотвратяване на моно. Но – като варицела, която обикновено не се разпалва отново, въпреки че вирусът на варицела остава в латентно състояние в тялото – повечето хора не се заразяват моно повече от веднъж, въпреки че вирусът на EBV остава неактивен в телата им през останалата част от тях животи. (11)

И все пак, знанието как се разпространява EBV (и как се разпространява моно) може да ви помогне да предприемете правилните стъпки, за да избегнете заразяване.

EBV се предава чрез слюнка (оттук и името „болест на целувката“) и може да остане в слюнката на хора, които са заразени в продължение на месеци, въпреки че колко дълго остава в слюнката и колко дълго човек с вируса е заразен варират.

„Не знаем колко вирус е необходимо да се прехвърли от човек на човек“, казва Балфур. Важно е да знаете, че някой може да изглежда добре (и може да няма моно инфекция или някакви симптоми все още или изобщо), но все пак може да отдели вируса в слюнката си.

Може да отнеме около четири до седем седмици, докато симптомите се появят, след като някой е бил заразен с вируса, а симптомите продължават още две до четири седмици – и човек е заразен през цялото това време. (12) Изследванията все още не потвърждават колко дълго след изчезването на симптомите човек, който е имал моно, остава заразен.

„За разлика от херпес, не знаете кога някой [с моно] се отделя и е заразен“, казва Йохансен.

Най -ефективният начин за предотвратяване на моно е да се избягва много интимен контакт, например целувка, с някой, който има моно в продължение на няколко месеца, дори след като човекът се чувства по -добре.

EBV се разпространява най-лесно чрез директен контакт телесна течност, например чрез обмен на слюнка по време на целувка или контакт с кръв или сперма по време на секс, кръвопреливане или трансплантация на органи. Но EBV все още може да живее в телесни течности, след като те също са извън тялото. Затова избягвайте да споделяте прибори, чаши или четки за зъби с някой, когото познавате, който е бил заразен с EBV или моно, и се пазете, когато кихат или кашлят.

Изводът е, че няма вероятност да хванете моно от някой в ​​не-интимна обстановка, като например посещение на клас с или заставане на опашка близо до някой, който е заразен с EBV. И ако вземете предпазни мерки, можете да избегнете получаването на EBV – тоест, ако вече не го имате – дори от някой от вашето домакинство, казва Йохансен.

Абонирайте се за нашия бюлетин за здравословен начин на живот!

Редакционни източници и проверка на фактите

Препратки

Dunmire SK, Hogquist KA, Balfour HH Jr. Инфекциозна мононуклеоза. Актуални теми в микробиологията и имунологията. 1 октомври 2015 г. Balfour HH Jr., Dunmire S, Hogquist KA. Инфекциозна мононуклеоза. Клинична и транслационна имунология. Февруари, 2015. За инфекциозната мононуклеоза. Центрове за контрол и превенция на заболяванията. 8 май 2018 г. Мононуклеоза. Medline Plus. 24 февруари 2018 г. Мононуклеоза (жлезиста треска). PubMed Health. Инфекциозна мононуклеоза. Medline Plus. 17 април 2018 г. Мононуклеоза: симптоми и причини. Клиника Майо. 3 януари 2018 г. Мононуклеоза (Mono). Здраве на Университета на Уисконсин. 18 ноември 2017 г. Мононуклеоза. Клиника Кливланд. 2 декември 2015 г. White PD. Какво причинява продължителна умора след инфекциозна мононуклеоза – и казва ли ни нещо за синдрома на хроничната умора? Вестник за инфекциозни болести. 1 юли 2007 г. Варицела (варицела): Предаване. Центрове за контрол и превенция на заболяванията. 1 юли 2016 г. Колко дълго е Mono заразно? Nemours. Май 2018. Покажи по -малко

Най -новото в мононуклеозата

Безопасно ли е да прегръщате в частично ваксиниран свят?

Може би не сте прегръщали родителите си или баба и дядо повече от година. Безопасно ли е да стигнете, ако всички са ваксинирани срещу COVID-19. . .

От Беки Ъпъм, 28 април 2021 г.

Пандемията изостря проблемите с психичното здраве при американците, които нямат храна

Броят на домакинствата, които се борят с хранителна недостатъчност, е намалял в Съединените щати, но се е върнал към нивата на Голямата рецесия по време на пандемията. . .

От Захари Смит, 26 април 2021 г.

Проследете Vax: Купувач Внимание: Борба с измамите с ваксини срещу COVID-19

Ваксините са безплатни в Съединените щати, но това не спира лошите актьори да се опитват да ви убедят в противното.

От Серена Маршал, 22 април 2021 г.

Проследете Vax: Дали жените изпитват COVID-19 и ваксините различно от мъжете?

Жените са особено силно засегнати от самия вирус и страничните ефекти от ваксините.

От Серена Маршал, 22 април 2021 г.

Проследете Vax: Разбиране на причините за колебанието на ваксината срещу COVID-19

Защо някои хора не са склонни да запретват ръкави и какво лошо има в това да искат да бъдат напълно информирани?

От Серена Маршал, 21 април 2021 г.

Проучването показва някои витамини и добавки, свързани с намален риск от COVID-19 при жените

Все още не изтичайте в аптеката, за да се запасите – данните от проучването далеч не са убедителни, казва изследователският екип.

От Кармен Чай, 20 април 2021 г.

Ваксинирани срещу COVID-19, но все още притеснени? Не си сам

Чувствате ли се на ръба дори след като сте получили ваксината срещу COVID-19? Експертите казват, че това е естествено. Ето защо – и какво да направите по въпроса.

От Кейтлин Съливан, 16 април 2021 г.

Защо жените от поколение X не са спали добре по време на пандемията

Генералът Xer Ada Calhoun написа книга за това защо много жени като нея са склонни да се сблъскат с уникална криза на средната възраст. Тогава глобална пандемия удари. Ето нейното мнение за това как. . .